OPTOMETRIE

Het beroep van optometrist is - in tegenstelling tot het beroep van opticien - sinds 2000 officieel is opgenomen in de Wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Daarmee is de optometrist wettelijk erkend als professional in de gezondheidszorg. Optometristen hebben ieder een vierjarige Hbo-opleiding afgerond. Onze optometrist is lid van de OVN (optometristen vereniging Nederland), werkt volgens de gedragscode voor optometristen en is ingeschreven in het kwaliteitsregister paramedici (landelijk erkend kwaliteitskeurmerk).

Functionele Optometrie is weer een aparte specialisatie. Deze vorm van oogzorg is erop gericht oplossingen te vinden voor mensen die door een visueel probleem niet goed kunnen functioneren in het dagelijkse leven. 

Voor alle onderzoeken kun je gewoon bij ons terecht en hiervoor heb je géén verwijzing nodig van de huisarts. Mocht het extra onderzoek aanleiding geven tot verdere medische behandeling, dan word je door ons via de huisarts gericht doorverwezen naar de oogarts, vergezeld met een onderzoeksrapport en foto's. 

Herken je één van deze klachten?
 • Wazig of dubbelzien
 • Vermoeide, jeukende of geïrriteerde ogen
 • Last van de ogen bij lezen of beeldschermwerk
 • Hoofdpijn
 • Moeite met scherpstellen
 • Pijn in of rond de ogen
 • Lichtflitsen
 • Vlekjes of draadjes die voor het beeld drijven
Heb je één van deze aandoeningen?
 • Diabetes mellitus (suikerziekte)?
 • Hypertensie (hoge bloeddruk)?
 • Maculadegeneratie (netvliesprobleem met afnemende gezichtsscherpte)? Of komt maculadegeneratie in de familie voor?
 • Glaucoom (afwijking aan de oogzenuw die leidt tot gezichtsvelduitval)? Of komt glaucoom in de familie voor?
Dan is het verstandig om je ogen eens (uitgebreider) te laten controleren.

De onderzoeken
 • Oogdrukmeting
Een te hoge oogdruk kan leiden tot een afwijking als glaucoom, waarbij de oogzenuw beschadigd raakt. Maar glaucoom hoeft niet altijd gepaard te gaan met een verhoogde oogdruk. Verder onderzoek is nodig. De oogdruk meten wij met de ICare tonometer. Deze meet nauwkeuriger dan de traditioneel gebruikte lucht-tonometers, waarbij een luchtstraal tegen het oog wordt geblazen.
 • EasyScan
Terwijl tijdens een oogmeting de voorkant van het oog wordt gemeten om de sterkte van een bril vast te stellen, meet de EasyScan de achterkant van het oog, de retina (netvlies). Zo kan er bijvoorbeeld worden gezien of het oog aangetast is door UV-licht of schadelijk blauw licht van elektronische apparaten (zoals de smartphone, tablet en computer) en kan de EasyScan worden ingezet voor diverse onderzoeken, zoals een netvliesscreening ten bate van een diabetesonderzoek. Het advies van de opticien of optometrist wordt met de EasyScan beter afgestemd op de klant en eventuele veranderingen in de retina kunnen eenvoudig worden bijgehouden zodat op tijd kan worden ingegrepen. 

De test duurt maar 3 minuten en geschied zonder te druppelen – de klant kan dus gewoon zelf met de auto weer naar huis, een geweldig pluspunt - waarna men meteen een foto van zijn eigen oog kan bewonderen.
 • Optometrisch Basis Onderzoek / Oog Gezondheids Onderzoek
Je eerste onderzoek aan de optometrist lijkt exact op een bezoek aan de oogarts. Het begint altijd - net als bij de opticien - met een oogmeting. Daarna komt de gezondheid van het oog aan bod. Het totale onderzoek duurt ongeveer 45 minuten. Dat is inclusief de wachttijd die nodig is na het druppelen om de pupil te verwijden.  Wanneer de pupil goed verwijd is, wordt het oog van alle kanten bekeken: de oogleden, het traanvocht, het hoornvlies en de ooglens. Voor het dieperliggende glasvocht en het netvlies wordt een vergrotende lens gebruikt. Is het onderzoek klaar, dan hebben we een goede indicatie van de gezondheid van je ogen. Meestal duurt het wel een paar uur voordat je pupil weer normaal op licht reageert en kleiner wordt. In de tussentijd is het prettig om een zonnebril te dragen en je te laten rijden.
 • Cyclorefractie
Als onderdeel van het Optometrisch Onderzoek wordt - om de gezondheid van afzonderlijke delen van het oog te meten - de pupil zoveel mogelijk verwijd. Dat gebeurt met speciale druppels. Bij een Cyclorefractie gebeurt dit ook, maar dan meer om de ogen zonder onbewuste inspanning te kunnen meten. Deze meting wordt bijvoorbeeld geadviseerd bij kinderen onder de 12 jaar en bij oudere kinderen of volwassenen met een vermoeden van accommodatiespanning. Hierbij staan de ogen te veel en/of te lang in de ‘nabijstand’ en is er kramp ontstaan waardoor het zicht wazig wordt en je moeite met focussen hebt. Meestal duurt het wel een paar uur voordat je pupil weer normaal op licht reageert en kleiner wordt. In de tussentijd is het prettig om een zonnebril te dragen en je te laten rijden.

De uitslag van de oogonderzoeken worden zoveel mogelijk direct met je besproken. Als de optometrist denkt dat behandeling nodig is, krijg je een verwijsbrief mee met alle details voor de huisarts of oogarts.
 

Oogmeting (incl. oogdrukmeting)
Kosten: €30
Duur: 45 minuten

Optometrisch Basis Onderzoek/ Oog Gezondheids Onderzoek
Kosten: €50
Duur: 45 minuten

Uitgebreid Optometrisch Onderzoek (inclusief EasyScan)
Kosten: €75
Duur: 60 minuten

EasyScan
Kosten: €45
Duur: 15 minuten

MKH/prismameting
Kosten: €65
Duur: 60 minuten 
 
online_agenda___t_hart.jpg
storelocator__t_hart.jpg
HOME | WEBWINKEL | ONLINE PASKAMER