't Hart Optiek nieuws item

Last van staar?

DvD - 12-05-2017 @ 14:59

Ooglensvertroebeling treedt bij iedereen op met het ouder worden. Dit noemen we cataract of staar.

Het is een normaal verouderingsproces van het oog en dus géén oogziekte. Het beeld wordt minder contrastrijk, vaak minder helder en verandert van kleur. Het gaat vaak zo langzaam dat we het nauwelijks merken. Bij een leeftijd van 75 jaar heeft 60% van de mensen cataract, of is er aan geholpen. De laatste decennia komt het steeds vroeger voor dat men al een (lichte) vertroebeling van de ooglens krijgt. Dit kan te maken hebben met meer blootstelling aan straling, zoals UV- of omgevingsstraling. Maar wellicht ook door verandering in voedingssamenstelling. 

Wat kun je zelf doen?
Uit onderzoek blijkt dat een verstoorde suikerstofwisseling een verhoogd risico geeft (zie diabetes) en er blijkt dat bij mensen die cataract hebben er een opvallend tekort is van Vitamine B2, Selenium, Vitamine A, Zink en Anti Oxidanten (bijvoorbeeld betacaroteen en luteïne). Goede oogzorg, dat wil in dit geval zeggen een goede UV-beschermende zonnebril en gezonde voeding, kan het verouderingsproces van de ooglens vertragen.

Wat kunnen wij voor je doen?
Indien uit het vooronderzoek en de anamnese blijkt dat staar de klachten mogelijk verklaart, adviseren we een optometrisch onderzoek. Hierbij wordt de ooglens bekeken en beoordelen we of een doorverwijzing voor een staaroperatie noodzakelijk is. Tegelijkertijd worden mogelijke complicerende factoren onderzocht en wordt er zonodig een foto van het netvlies gemaakt. We verwijzen door naar de oogarts wanneer er we een behandeling adviseren. In dat geval krijg je van ons het optometrisch rapport en de foto's mee zodat je goed beslagen ten ijs komt.  
online_agenda___t_hart.jpg
storelocator__t_hart.jpg
HOME | WEBWINKEL | ONLINE PASKAMER