't Hart Optiek nieuws item

Bek To Skoel

Thierry - 04-09-2017 @ 12:09

We zijn alweer een kleine twee weken terug van vakantie en de scholen zijn weer begonnen. Het is ook elk jaar hetzelfde.. Back to school. Zelfs als je geen kinderen hebt, dan kun je het niet gemist hebben. Overal is het de afgelopen weken te zien geweest. In de kranten, op TV en in zo'n beetje alle reclamefolders: Back to school, de kinderen gaan weer naar school of de scholen zijn weer begonnen. Back to work of de volwassenen gaan weer aan het werk zie je eigenlijk nooit. Maar dat zal dan wel komen omdat aan deze betreffende groep - wij, ons dus - even niets te verdienen valt. Het (vakantie)geld is immers op. Gaat het dan weer om geld?

Nou, de oorspronkelijke boodschap is natuurlijk om iedereen rekening te laten houden met jeugdig volk in het verkeer. De commercie maakt echter graag gebruik van het principe: beter goed gejat dan slecht bedacht, dus wordt de boodschap en soms de letterlijke tekst gebruikt om te verleiden. De kinderen moeten immers - naast de al dan niet verplichte boeken - allemaal nieuwe spulletjes en daar wordt commercieel gretig op ingesprongen.

Mijn boodschap is daarentegen helemaal niet commercieel. Het idéé. Nee, het gaat mij om veiligheid. En die heb je deels zelf in de hand. Mijn vraag is dan ook: hoe is je zicht? Goed? Hoe weet je dat dan? Waar vergelijk je mee? Tja, daar gaan de meesten al. Je gaat minimaal eens per jaar naar de tandarts, dus waarom niet eens per jaar je ogen laten controleren?

Goed zien zorgt niet alleen voor - logisch - een beter zicht, maar ook voor een betere (oog)coördinatie en een snellere anticipatie. Dit geldt uiteraard voor iedereen. Dus niet alleen voor bestuurders.

Dat je niet altijd weet hoe goed de ogen van je kinderen zijn, weet ik ook uit eigen ervaring. Een jaar of tien geleden zit ik met mijn oudste dochter in een kabelbaan. Zoals zo vaak doen we een spelletje. Ik zie ik zie wat jij niet ziet. De nummers van de tegemoetkomende gondels bijvoorbeeld bleek zij pas te zien als we passeerden. Ze bleek dus écht niet te zien wat ik zag. Maar zo wil je niet winnen natuurlijk. Zelf had ze natuurlijk geen flauw benul van haar mindere zicht. Ze wist immers niet beter en klaagde dus ook niet. Herkenbaar?

Het beste advies dat ik kan geven is, om naast je eigen ogen - ook de ogen van je kind(eren) jaarlijks te laten controleren. Op zicht en gezondheid. In verband met de veiligheid, maar ook om te controleren of er geen sprake is van een visueel energieverlies, wat kan leiden tot mindere schoolprestaties en klachten als hoofdpijn en vermoeidheid.

Back to school gaan de kinderen dus goed voorbereid en veilig na een goede controle van de ogen. De scholen zijn weer begonnen betekent zien en gezien worden. Hou rekening met kinderen. Rij voorzichtig. En wat ons betreft, rij met 't Hart.